Bu Blogda Ara

31 Mart 2017 Cuma

Şerbetçiotu ve malt torbası kumaş incelemesi

Şerbetçiotunu kazana veya fermantasyon kovasına direkt açık atmak istemeyenler genelde bunu bir torbaya koyarak yapıyor. Aynı şekilde tam tahıl üretimde de bazıları maltı bir torba ile kazana ekliyor. Tüm bu torbalar yurt dışında çeşitli malzemelerden üretilmekte, ülkemizde ise bu konudaki seçenekler biraz kısıtlı. Piyasada naylon malzemeden hazır çay süzme torbaları satılıyor. Bu torbaların en büyüğü bile ŞO için biraz ufak. Malt için ise yeterli büyüklükte torba ancak ithal olarak bazı yerlerde satılıyor ama boyut seçenekleri pek yok. Bu yüzden ülkemizde üretilen farklı kumaşlardan bu torbaları imal etmenin yollarını araştırdım. Genel olarak naylon/polyester ve pamuklu kumaşlar kullanılıyor bu torbalar için. Gıdaya uygunluk için doğal malzemede boyanmamış pamuk olmak zorunda. Bu türden bir kaç çeşit kolayca bulunabiliyor. Mesela peynir/yoğurt süzmek için bir kumaş var ama bunun dokuması biraz sık, yani ŞO ve malt için, özellikle Dry Hop için çok uygun değiller. Bunun dışında daha seyrek dokunmuş ham pamuklu kumaşlar da bulabildim.


Bu pamuklu, çok sık dokumalı peynir süzme kumaşı (1):

Bu ince iplikli pamuklu, orta sıklıkta dokumalı (2)

Bu daha kalın iplikli pamuklu, seyrek dokumalı (3):

Bu sık dokumalı Polyester (4):

Bu da seyrek dokumalı Polyester (5):

Peynir süzme kumaşı (1) kazanda uzun süre kaynayacağından kullanılabilir ama kısa süre için veya Dry Hop için çok verimli değil. Seyrek dokumalı Polyester (5) de fazla seyrek olduğundan, özellikle Pellet ŞO için uygun değil.


Diğer üçünü pratikte de denemek için ufak bir düzenek hazırladım ve ufak torbalarla ŞO kaynattım:


Sonuçta hepsi işe yaradı ve çok az tortu bıraktılar:

Ben kazanda kaynama için (3) numaralı kumaşın daha uygun olduğunu düşünüyorum, kaynama sırasında iplikler şişip daha sık bir doku oluşuyor, böylece güzel bir süzme oluşuyor.

Dry Hop için ise (2) veya (4) çok uygun. Burada seçim pamuklu mu Polyester mi diye olacaktır. Her iki malzeme de tabii ilk kullanımdan önce kaynatılmalı ki üzerindeki apre gitsin. Ve ayrıca PBW ile de güzelce yıkamak da yararlı olacaktır. Kumaşların fiyatları 20-30 TL/m en de 180-200 cm gibi.


Ne yazık ki piyasada tüketicilere Keten, ipek filan diye çeşitli Polyester kumaşlar da tanıtılıyor satıcılar tarafından. Doğal malzeme mi, yapay mı kumaşta anlamanın en kolay yöntemi, kenarını bir çakmak ile yakmakdır. Sentetik malzeme erir ve sert minik bir topak oluşur. Doğal malzeme ise kömürleşir ve parmaklarınız ile ovuşturunca parçalanır. Tabii bir de karışık lifler var, onlar da kısmi kömürleşir ama yapay kısmı yine sert topaklanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder